Si t’i mësoni fëmijët të kërkojnë falje – Këshilla për prindërit

E Hëne  22 Nëntor 2021 11:32 |
Si t’i mësoni fëmijët të kërkojnë falje – Këshilla për prindërit

Fëmijët sigurisht, kanë nevojë për prindërit e tyre kur bëhet fjalë për të mësuar mirësjelle. Një prej gjërave më të rëndësishme që një fëmijë duhet të mësoj është kërkimi i faljes.

 
Të kërkosh falje është shumë e vështirë për të rriturit dhe akoma më e vështirë për fëmijët. Pse? Shpesh ata nuk e kuptojnë pse duhet të kërkojnë falje ose të pendohen.
Disa madje mund të kenë ndjenjën se po u kërkoni të jenë gënjeshtarë. Është një mekanizëm delikat dhe i ndërlikuar. Këtu janë disa metoda për t’i bërë ata të mendojnë.

Filloni duke pyetur se çfarë ndodhi. Nuk ka nevojë të jesh viktimë në çdo situatë. Jepini secilit fëmijë të përfshirë kohën dhe hapësirën për të treguar atë që ndodhi. Ju mund të gjeni se në të vërtetë duhet të ketë justifikime të shumta. Ju thjesht mund të pyesni: “Çfarë ndodhi?” ose “Çfarë të shtyu të thuash / ta bësh këtë?”

Ndihmoni fëmijën tuaj të identifikojë se si një veprim ose deklaratë e bëri të ndihet shokun e tij. Për shembull: “A e patë fytyrën e Emily-t? Si mendoni se e bëre të ndihej?”

Promovoni zgjidhjen e problemit. Nëse fëmija juaj është vërtet fajtor, ndihmojeni atë të kuptojë se si mund të korrigjohet ose zgjidhet kjo situatë. Qëllimi nuk është ta bëni fëmijën tuaj të ndihet më keq; në fakt fëmijët ndihen më mirë. Ndonjëherë mundësia është ta ndihmoni atë të zhvillojë një aftësi të re për të menaxhuar më mirë një situatë të ngjashme në të ardhmen.

Modeli i ndjeshmërisë. Mënyra më e mirë për ta mësuar fëmijën tuaj për ndjeshmërinë është ta demonstroni vetë. Veprimet tuaja flasin gjithmonë më shumë se fjalët tuaja.

Më shumë rreth