Çfarë është ndjesia e Deja vu?

E Shtune  04 Janar 2020 16:26 |
Çfarë është ndjesia e Deja vu?

Deja Vu është një term që vjen nga frëngjishtja dhe përshkruan një ndjenjë që përjetoni dhe u krijohet përshtypja se është diçka e përsëritur dhe e provuar edhe më herët.

Shprehja përkthehet fjalë për fjalë si "e parë tashmë". Megjithëse disa interpretojnë deja vu në një kontekst paranormal, qasjet kryesore shkencore hedhin poshtë shpjegimin e deja vu si "profeci ".

Përkundrazi, ata e shpjegojnë atë si ndjenjën se dikush ka jetuar gjatë situatës aktuale edhe më parë e duket se është duke u përsëritur e njëjta ngjarje, jeni në të njëjtin vend si dikur dhe në të njëjtën kohë.

Një anomali e kujtesës, me gjithë ndjenjën e fortë të kujtimit, kohën, vendin, dhe konteksti praktik i përvojës "së mëparshme" janë të pasigurt, ose besohet të jetë e pamundur

Ka dy lloje të deja vu të njohura:

Deja vu patologjike e cila vjen zakonisht tek të sëmurët me epilepsi.

Dhe një lloj i dytë është tek njerëzit që udhëtojnë më shumë ose shikojnë më shumë filma, ka më shumë të ngjarë të përjetojnë deja vu se të tjerët. 

Për më tepër, njerëzit gjithashtu kanë tendencë të përjetojnë deja vu më shumë në kushte të brishta ose nën presion të lartë, dhe hulumtimet tregojnë se përvoja e deja vu gjithashtu zvogëlohet me moshën.

Më shumë rreth